In de school loopt alles op wieltjes. Een rijk aanbod van diensten, van de aanlevering van verbruiksgoederen, over de uitbouw van de infrastructuur, tot uitrusting, inrichting, beheer, onderhoud en veiligheid.
Mobile School en StreetwiZe maakten voor talloze jongens en meisjes in vier continenten het onmogelijke mogelijk, ondanks de deprimerende, ruige context waarin ze leven. Arnoud Raskin pleit voor een positieve focus in het onderwijs, gericht op opportuniteiten, wendbaarheid, veerkracht en identiteit, zodat iedereen de kracht heeft om zijn talenten en competenties te ontwikkelen. Op de EDUC Days geeft hij een lezing over ‘onderwijs voor iedereen’, identiteit en gelijke kansen. Donderdag 21 november.
Arnaud Raskin is een sociaal ondernemer, industrieel vormgever en auteur (“StreetwiZe: lessen van straatkinderen voor managers”). Reeds als student wou hij producten ontwikkelen voor wie het echt nodig heeft: de straatkinderen. Als straathoekwerker vond hij in Columbië de sleutel voor zijn afstudeerproduct “de mobiele school”. Zijn compacte rijdende box wordt opengeschoven tot een bord van 6 meter lengte, gevuld met educatieve materialen en spellen. Arnaud bewees dat de ‘druppel op de hete plaat’ bullshit is, door in drie continenten via het speelse leren de eigenwaarde van de kinderen op te bouwen. Duurzame ontwikkeling veronderstelt dat men de kinderen geen vis moet geven, maar hen zelf de vis moest leren vangen. 55 schooltjes rijden nu rond in 28 landen. Sinds Raskin in 2009 de ANV-Visser Neerlandia-prijs won, geniet hij internationale erkenning.
In dit kader biedt StreetwiZe een totaal andere visie op managementopleidingen. Ze vertaalt de ‘street skills’, o.m. de coöperatieve competitie en proactieve creativiteit van de straatkinderen, naar vernieuwende leiderschapstrainingen, workshops en keynotes voor bedrijven. Dat ongeveer 800 miljoen mensen in de wereld kunnen niet lezen en schrijven, ook al zijn er 100 miljoen scholen, zegt genoeg over deprivatie en ongelijke kansen. Hoe ver reikt onze verantwoordelijkheid en welke methodiek is het meest efficiënt ? Trekken wij lessen voor de Vierde Wereld en wat is de boodschap voor onze brede samenleving, inclusief het onderwijs ?
Deze conferentie is een lezing van ‘Kruit invites‘. Kruit, het kenniscentrum voor Wereldburgerschapseducatie, lanceert ‘Kruit invites’, een lezingenreeks waarbij vier bekende pioniers vanuit hun eigen expertiseveld het belang van wereldburgerschapsthema’s in het onderwijs benadrukken. Zij focussen zich op diversiteit, inclusiviteit, identeit en klimaatverandering.